Eğitici Bilgiler

SELİM FİBRÖZ HİSTİOSİTOMLAR

Benign dermal fibröz histiositom
Bazen ciltaltı uzanım gösterecek şekilde ciltte ortaya çıkan fibröz ve histiosit orijinli hücrelerden oluşan nodüler tümörlerdir.
20 - 60 yaş arası erişkinlerde görülür. Yavaş büyür. Sert, kahverengi - beyaz nodüllerdir. Rezeksiyon ile iyileşme sağlanır.

SELİM - AGRESİF FİBRÖZ HİSTİOSİTOMALAR

Atipik fibroksantom
Genellikle ciltten köken alan, yaşlı insanların fazla güneş görmüş kulak, burun, yanak gibi bölgelerinde ortaya çıkan lezyonlardır. Tedavisi cerrahidir.

Dermatofibrosarkoma protuberans (DFSP)

Cilt ve ciltaltında invazif nodüller tarzında büyüyen selim - agressif bir tümördür. Yetersiz eksizyon sonrası lokal tekrarlayabilir. Metastaz oldukça enderdir. Bazen eski yara ya da yanık skarları zemininden çıkar. Nadiren grade'i yükselerek fibrosarkoma dönüşebilir. Tedavi nodüler yayılımı dikkate alarak geniş sınırlar ile rezeksiyondur.

HABİS FİBRÖZ HİSTİOSİTOMLAR

Malign fibröz histiositom
En sık görülen yumuşak doku sarkomudur. Lokal nüks ve genelde akciğer, bazen de lenf yoluyla metastaz yapabilirler. Çeşitli tipleri mevcuttur: katmanlı, pleomorfik, inflamatuar, dev hücreli ve miksoid (miksofibrosarkom). Histolojik farklara göre isimlendirilen bu tiplerin hepsi yüksek grade'li agressif tümörlerdir. Lokal nüks ve genelde akciğer, bazen de lenf yoluyla metastaz yapabilirler. Hastalar 40 - 50 yaş grubunda ekstremite ya da gövdelerinde bazen yavaş, ancak bazen de çok hızlı büyüyen kitleler nedeni ile hekime başvururlar.

Tedavi aslen geniş sınırlar ile yapılacak cerrahi olmakla birlikte, ameliyat öncesi ve veya sonrasında radyoterapi ve kemoterapi eklenmelidir.

 

Muayene Talep Formu

Listemize kaydolun, duyurularımızdan haberdar olun.

Bilgilerimi Güncelle

Şifremi Güncelle