Prof.Dr. Harzem Özger Yazıları

25 Aralık 2015 Cuma

Yeni Yıl Mesajı

Yeni gelen her yıl, insanda yeni bir şeyler yapma arzusu doğuruyor. Ben de bu yılın ilk sabahında duygu ve düşüncelerimi paylaşmak istedim.

Tanrı bana güzel bir hayat, büyük bir mutluluk ve zevkle sürdürdüğüm bir meslek verdi. Kendine göre inanışları, değerleri, hobileri, becerileri, bilgileri, ilişkileri olan bir insanım.Ancak her şeyden önce, hoca olmanın “eğitmek ve öğretmek” sorumluluğu taşıdığına inanan bir insanım.

Bu paylaşımım tüm öğrencilerime ve beni hoca olarak kabul edenlere.

İnsan hayatında 3 dönem olmalı: OLUŞMA, OLGUNLAŞMA, PAYLAŞMA.

OLUŞMA dönemi, belirgin olarak alma ve toplama karakterli. Anne karnında genetik özellikleri toplama ile başlıyor, doğumdan sonra süt emmek dahil her şeyi alarak ve toplayarak devam ediyor. Bence bu dönem, en önemli ve her şeyi belirleyici dönem. Geleceğin altyapısı bu dönemde hazırlanıyor; kişinin olgunlaşma ve paylaşmaya uygun olup olmayacağı bu dönemde belirleniyor. Oluşma dönemindeki gelişim, öncelikle kişinin genetik materyaline ve içinde doğup büyüdüğü ilk ortama bağlı. İşte bu ortamı hazırlayan, denetleyen ve yönetenlerin başında kişinin annesi ve babası gelmekte. Hem aileden hem de çevreden alınan eğitimin doğruluğu ve kalitesi, oluşma dönemi açısından son derece önemli. Oluşma döneminin başarısı, alma ve toplama olanaklarının varlığı ve çokluğu kadar, kişinin olup biteni algılama, doğru değerlendirme, uygun ve doğru olanı biriktirme yeteneğine de bağlı. Bu dönem biraz bencil bir dönem, daha çok kendisi için çalışıp biriktiriyor insan. Vermekten çok başkalarından bekleme dönemi. Olabildiğince çok toplamak ve biriktirmek için kaynakları araştırmak, çatışmalara girmeden hep iyi geçinerek almak ve toplamak.

OLGUNLAŞMA, tüm emeklerin ödülünü alma dönemi. Bu da daha çok kişinin kendisi ile ilgili. Biriktirdiklerinizi kullanmaya ve değerlendirmeye başlıyorsunuz. Bunların miktar ve kalitesi sizin ne olduğunuzu ve nasıl bir davranış sergileyeceğinizi belirliyor. Bu dönem, artık başkalarından beklemekten çok kendinizi gösterme ve kabul ettirme dönemi. Bu dönemde de olabildiğince uyumlu olmak gerekse de politik davranmak ve bazı çatışmalara girmek kaçınılmaz olabiliyor. Bu durumda altyapınızın sağlam, söylediklerinizin ve uyguladıklarınızın içinin dolu olması en önemli noktalar. Olgunlaşma sürecinde, düşündüklerinizi kırıcı olmadan, doğrudan, açık ve net olarak ifade edebilmeli, yaptıklarınızın ise vicdanen hesabını verebilir durumda olmalısınız.

Size bağlı olmayan, değiştiremeyeceğiniz ve olumsuz yönde gelişen durumlarla karşılaşabilirsiniz. Bu olumsuzluklar, doğru yoldaysanız, sizin olgunlaşma sürecinizi ortadan kaldırmaz. Süreci geciktirebilir, fark edilmenizi ve hak ettiğiniz konumu elde etmenizi bir süre engelleyebilir. Ancak sizin kendi malınız ve parçanız olan olumlu değer ve yetenekler mutlaka bir şekilde ortaya çıkıp kabul görecektir ve yaşam sizi ödüllendirecektir. Yeterince çalıştığınız takdirde sonuç ve başarının mutlaka geleceğini akılda tutmak gerekir.

PAYLAŞMA, bence bütün bir yaşamı anlamlandıran dönem. Vermek ağırlıklı görünse de aslında paylaşmak, almanın ve vermenin bir karışımı. Biri olmadan diğeri olamıyor. Biriktirip olgunlaştırdığınız değerleri, bilgileri, yetenekleri başkalarına öğretir, anlatır ve verirken, aslında almanın tadını yaşadığınızı fark etmelisiniz. Düşünün bir ömür toplamış, biriktirmiş, işlemiş, olgunlaştırmışsınız. Bu sizi başarılı, güçlü, etkili, belki zengin, çoğunlukla mutlu yapmış. Yaşamınızın son döneminde, azalan fiziksel ve bilişsel aktiviteniz nedeni ile, bütün bu birikimler sizinle birlikte yavaş yavaş kullanım dışı kalacak, değerini ve önemini yitirecek, unutulup gidecek. Bu nedenle “yaşamı sürdürebilmenin yolu” paylaşmaktan geçiyor. Gerçekte insan, oluşma ve olgunlaşma dönemlerinin ödülünü, yarattığı değerlerin, biriktirdiği deneyim, bilgi ve yeteneklerin, bunları paylaştığı kişiler tarafından kullanılmak suretiyle yaşatıldığını gördüğünde alıyor.

Ayrı dönemler olarak tarif etsek de aslında bütün bu dönemlerin en önemli özelliği, birbirlerinin içine uzanan bir devamlılık göstermeleri. İnsan, oluşurken olgunlaşabilmeli, olgunlaşıp paylaşırken de oluşmayı, yani alıp toplayıp biriktirmeyi becerebilmeli...

Unutmayalım ki ağaçlar verdikleri meyvelerde yaşamaya devam ederler !

Hepimize daha çok paylaşabileceğimiz ve bunun tadını alabileceğimiz bir yeni yıl diliyorum.

Prof. Dr. Harzem Özger


TURK ORTHOPOD e-posta grubuna gönderilmiştir.

Muayene Talep Formu

Listemize kaydolun, duyurularımızdan haberdar olun.

Bilgilerimi Güncelle

Şifremi Güncelle